Vyhodnocení říjnové soutěže

Posted by Slídivé kukátko Štítky:

Milí čtenáři,

přináším vyhodnocení říjnové soutěže a správné rozluštění přesmyček.



Správné odpovědi:

1. telegram
Telegram je krátká zpráva, obsahující mnoho informací. Kouzelníkovi to může připomínat formuli s mluvícím patronem, který předá krátkou informaci danému kouzelníkovi/čarodějce. Merlinužel telegramy už se nevyužívají, mudlové je zrušili (byly prý ztrátové a nevyužívané).

2. reportáž
Delší publicistický útvar, autor se označuje jako reportér. Hlavní je zde podat čtenářům informace o dané události, se zaměřením na přesná a věcná fakta. Reportáž musí být objektivní!

3. fejeton
Zjednodušeně = "komentář". Autor fejetonu se vyjadřuje k aktuálnímu známému problému velmi nadčasovou formou, často vtipně až ironicky. I když si fejeton přečtete po letech, stále se Vám bude jevit jako napsaný včera (samozřejmě, událost nebo problém může být trochu "mimo"). Osobně fejeton považuju za nejtěžší útvar, protože pisatel musí být informovaný a mít "dobrou slinu".

4. komentář
Je to útvar, jehož autor měl za úkol okomentovat danou událost/věc. V textu čtenáře musí seznámit s okolnostmi a zjednodušeně s veškerými důležitými fakty. Následně uvede svůj vlastní názor (komentář je hodně o úvaze a vlastnímu přesvědčení), co jej k tomu vedlo, podá důkazy a vysvětlení pro svá tvrzení.

5. recenze
Neboli kritika. Autor v textu představí recenzované dílo, v krátkosti popíše autora a následuje jeho ohodnocení (jak na něj dílo působilo, jaké vyvolávalo pocity, zda se vleklo, nebo rychle utíkalo...). Nesmí vynechat klady a zápory! Na závěr musí recenze obsahovat celkové vyhodnocení a doporučení (zda si lidé dílo mají přečíst/shlédnout, komu jej doporučuje a komu ne, atd.).
_________________________________________________________________________________

Do redakce dorazily dvě sovy:
Arielka Snape získává 20 bodů; Amanda Lianová-Kimmel má bodů 18.


Děkuji za účast,
Mia Lovegood

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)