Mantichoří zpěv

Posted by Slídivé kukátko Štítky: ,

Před týdnem došlo k dlouho očekávané události na poli hudby. Známá česká kouzelnická kapela Mantichora vydala svoje další album. Má název Mantichoří zpěv, podle ústřední písně.

Jak jistě víte, skupina Mantichora je velmi vzácná, v současné době zažívá své období na výsluní a jejich písně už pět let plní nejvyšší příčky kouzelnických hudebních hitparád. Je oblíbena zejména mezi kouzelnickou mládeží, které vyhovuje její moderní divoká hudba prosycená četnými magickými efekty.

Jako při vydání každého alba, i tentokrát nové album bude doprovázet šňůra koncertů po celé zemi. Na většinu z nich jsou již lístky beznadějně vyprodány. Kouzelnická mládež šílí nadšením, rodiče trnou, aby se jejich potomkům nic nestalo. Není tajemstvím, že skupina Mantichora je pověstná tím, že to při koncertech s doprovodnými kouzly pro efekt často přehání a občas někdo z diváků utrží zranění. To je také důvodem, proč měli loni dokonce na celý rok zákaz koncertování. Možná že i roční odmlka je důvodem, proč jsou nyní lístky téměř vyprodány.

Frontman kapely Whisp Barry se dal slyšet, že koncerty budou ještě divočejší, mají mnoho nových efektů, což u teenagerů vyvolalo nadšení. Současně ujišťuje, že zvýšili bezpečnostní opatření, aby ke zraněním nedocházelo.

Celé album je podáno ve stylu divoké hudby mísící se s vtipnými texty, jak jsou fanoušci Mantichory zvyklí. Na albu najdeme celkem 8 zcela nových skladeb.

Mantichoří zpěv je hitovka, která zní na všech kouzelnických rádiích. Přestože by posluchač čekal píseň o skupině Mantichora, není tomu tak. Píseň pojednává o skutečné obávané nestvůře Mantichoře, která se vydá na lov a pak si při pojídání oběti slastně prozpěvuje. Píseň je tak vtipně podaná, že si získává i posluchače, kteří novodobou hudbu skupiny Mantichora jinak v oblibě nemají. Její refrén: „Mňam, mňamlalá, tádydadá, mňam, ňam…“ si prozpěvují dospělí i děti.

Další písní, která se jistě také stane hitem, je Bodni si svůj šíp a velmi vtipně popisuje tradiční šarvátky během famfrpálových zápasů mezi tými Applebyských šípů a Wilbourských vos. Píseň je plná kouzelných efektů navozujících správnou famfrpálovou vřavu a bojím se, jak to bude vypadat na koncertu, kde nebudou efekty pouze sluchové, ale určitě i vizuální.

Následuje o trochu klidnější (i když v podání této skupiny se moc o klidu hovořit nedá) píseň V magii je síla.

Zato čtvrtý song, Testrálí let, je nejdivočejší písní celého alba. Posluchači během ní získají pocit, jakoby opravdu letěli na divokém testrálovi a hrozí jim každou chvíli, že se neudrží a spadnou.

Při písni Souboj vám bude tuhnout krev v žilách strachy, přestože se budete neskutečně smát nad vtipností textu a podání kouzelnického souboje.

Další song s názvem V zajetí auguronů je kritizován jako absolutní propadák všemi, kdo ho již slyšeli. Mantichora v něm chtěla přiblížit, jak může působit auguroní kvílení na psychiku jeho chovatele, ale moc se jim to nepovedlo. Možná by se měli řídit heslem, že méně je někdy více. Použili nahraný zvuk pravých auguronů, ale přehnali to s jejich četností a píseň je pro posluchače utrpením, přestože ani v ní nechybí humor a nadsázka zpěváků při líčení marného boje o zachování příčetnosti a nepodlehnutí strachu ze smrti při jejich houkání. Zpěv však v několika místech zaniká za kvílením, které působí se zpěvem značně disharmonicky.

Naštěstí je tato píseň vystřídána songem Kouzelnický rej, což je píseň plná veselí a pojednává o divokém večírku plném kouzel. Hudba je chytlavá, slova písně ještě více a posluchač brzy na předchozí utrpení zapomene a pobrukuje si spokojeně se zpěváky.

Při osmé, závěrečné písni alba, posluchače opět zamrazí. Nese název Vlkodlačí proměna a posluchače chytne za srdce. Jak název napovídá, text je o proměně člověka ve vlkodlaka. Je velice živá, mísí se v ní boj člověka a dřímajícího zvířete v něm. Píseň je dramaticky protkaná divokými pasážemi, vlčím vytím plným bolesti a k tomu kontrastuje vtipný, i když v konečném důsledku smutný text. Skupina tím chce svým posluchačům ukázat, že i vlkodlaci jsou lidé a mají srdce, i když ve svém jádru mají skryté nebezpečné zvíře. Také to, že vlkodlaci mají těžký život už jen kvůli své každoměsíční proměně a je smutné, když je ještě okolí odsuzuje a činí jim život ještě těžším. Píseň věnovali svému kamarádovi, který byl nešťastnou náhodou pokousán a stal se vlkodlakem.


Celkově je album velmi vydařené, až na zmíněnou šestou píseň a trhá rekordy prodejnosti. Skupina má nyní plné ruce práce s nadcházejícími koncerty, ale dobrá zpráva pro všechny fanoušky je, že už nyní přemýšlejí, čím své příznivce překvapí v dalším albu. Nevím jak vy, ale já se na něj těším už teď.

Arielka Snape

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)