Vyhodnocení Soutěže pro pisálky

Posted by Slídivé kukátko Štítky: ,

Tentokráte jsme byly zklamány. Do soutěže, která se nám zdála podnětná pro vás, pisatele i čitatele školního časopisu, přišel jediný příspěvek. A to i přesto, že mnoho z nás občas přemýšlí o tom, jaké by články měly, nebo neměly být, co je na článcích v SK špatné a co dobré. Proto jsme doufaly, že se vaše názory jen pohrnou.


Nestalo se to tak a my děkujeme Ally Owens Snape, že se jako jediná úkolu zhostila a svůj příspěvek nám poslala. Získává za svoji snahu 25 bodů.

Zde si můžete přečíst její příspěvek:

Článek do SK by měl pojednávat o aktuálních záležitostech z různých (nejen kouzelnických) oblastí. Také se může zaměřit i na hodnocení konkrétního problému, vyjádřením svého názoru na danou problematiku. Myslím si, že je v podstatě možné psát o všem, co je pro konkrétního přispěvatele důležité. Nemusí jít nutně o informativní, investigativní reportáž.

Každý z nás má svůj styl psaní, který mu vyhovuje. Přesto si myslím, že by si měl každý, kdo se rozhodne psát, zvolit určitý styl, kterého se bude držet. Nemusí se jednat o druh slohového útvaru, spíše by si měl ujasnit, co tím článkem sleduje, co je jeho cílem. Jde o postřeh, úvahu, pouhé poskytnutí informací bez citového zabarvení?

Velmi důležité mi také přijde pro psaní pravopis. I sebelepší článek mohou potopit pravopisné chyby. Není proto žádná ostuda, když se rozhodnete pro vyhledání pomoci s pravopisem. Pravidla českého pravopisu jsou běžně dostupná na internetu. V případě nejasností můžete nakouknout i tam. Osobně bych kladla velký důraz na správné psaní vlastních jmen a termínů. Redaktor se tím vyvaruje toho, že by se mohl dotknout osoby, o níž píše. Je to přinejmenším slušnost.

Článek by měl mít také jistou délku. Tady jsem hodně váhala – článek na dva, tři řádky – to není ideální. Preferovala bych délku kolem půl stránky. Ale je pravdou, že někdy může být text krátký, zároveň trefný, úderný. Délka by měla být, podle mého, vždy uzpůsobena tématu. Pevnou hranici bych nedávala.

Další věcí, kterou považuju za důležitou, je pravdivost informací. Zejména u informativního článku by fakta měla zůstat nejpřesnější. Je však pochopitelné, že pokud se rozhodnete svým článkem poukázat na problém, vzbudit zájem, bouřlivou diskuzi, není problém si přisadit – psát ironicky, kriticky. Jedna věc by ale měla být vždy samozřejmostí. Nikdy nepsat sprostě, ponižovat člověka, či skupinu, nevybíravými slovy. To do článku nepatří.

Snad by se toho dalo napsat víc, ale tohle jsou hlavní myšlenky, které mě k tématu napadají.



Doufáme, že do příští soutěže se zapojí více lidí.

Redakce SK

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)