Povídání o Praze

Posted by Slídivé kukátko Štítky: , , ,

Milí hradníci, kteří právě čtete Slídivé Kukátko!

Dne 26. dubna jsem se byla podívat s naší mudlovskou třídou v Praze. Praha je hlavním městem České republiky, to doufám víte. V 6 hodin a 12 minut jsme odjeli z Křižanova do Prahy.

Přijeli jsme do Prahy kolem 9. hodiny a šli jsme kupovat za mudlovské peníze lístek na metro, který vyšel docela levně, protože jsme jeli metrem jen kousek. Nejdřív jsem tu krabici, do které mudlové dávají peníze, chvíli zkoumala. Nakonec jsem se rozhodla dát peníze mé mudlovské kamarádce Petře, která věděla, jak na to. Než vám začnu vykládat podrobně, tak jsme viděli Prašnou bránu, Staroměstský orloj, Prahu z lodě, Pražský hrad, Karlův most a Václavské náměstí.

Vyrážíme!

1. zastávka - Prašná brána

Nejdřív jsme viděli Prašnou bránu, která se pyšní výškou 65metrů a gotickými prvky architektury.
Dříve sloužila k ukládání střelného prachu a odtud pochází název Prašná. Chudáci mudlové, kteří neumí kouzlit a museli střílet z kanónů.



 2. zastávka - Staroměstský orloj a náměstí

Po skončení zdlouhavého vyprávění naší paní učitelky na dějepis jsme se vydali na Staroměstské náměstí. Jelikož jsme tam byli brzy, tak jsme dostali rozchod na 15 minut. Byly zde Velikonoční trhy.
Procházeli jsme se po náměstí a dívali se, co prodávají obchodníci. Bylo toho dost. Od jídla po sklo. Orloj jsme stihly 2x a pokaždé byl moc krásný. Také se tu konaly dvě svatby.

 

3. zastávka - Pražské benátky

Už jste někdy byli v Praze? Ano. A navštívili jste Karlův most? Ano. Tak jste museli vidět černochy oblečené v námořnickém, jak mudly lákají na plavbu po Vltavě. My jsme se nechali zlákat a nastoupili jsme na loď Praha a vydali se po Vltavě. Dostali jsme občerstvení v podobě limonády. Přišel kapitán, nastartoval loď a vyprávěl nám historii Prahy, Karlova mostu, záplavy, ale i ukazoval, kde je jaký dům či národní památka. Povídání se nám líbilo a nakonec jsme zakotvili tam, odkud jsme vypluli.

4. zastávka - Metro a Pražský hrad

Po ukončení plavby jsme se vydali k nástupišti metra Můstek, trasy A. Vešli jsme do budovy a sjeli po eskalátorech, takové ty jezdící schody, dolů do metra. Jakmile jsme dojeli dolů, nestihli jsme se rozkoukat a přijelo metro. Bylo to směrem, kterým jsme potřebovali jet, a tak jsme neváhali a nastoupili. Jeli jsme dvě stanice a vystoupili na Malostranské. Všichni jsme bez ujmy na zdraví dojeli a vydali se po Starých zámeckých schodech na Pražský hrad. Spěchali jsme, protože jsme chtěli vidět výměnu stráží. Stihli jsme jen kousek, ale i tak to byl zážitek. U těch hlídacích budek stojí vojáci a mí mudlovští spolužáci se vsadili o 50 Kč, že si voják vezme vodu a napije se. Samozřejmě se nenapil. Na Pražském hradě jsme navštívili katedrálu svatého Víta. Pak jsme šli Nerudovou ulicí na Karlův most.

5. zastávka - Karlův most


Jak už jsem říkala, tak jsme šli Nerudovou ulicí dolů ke Karlovu mostu. Než jsme šli na Karlův most, zastavili jsme se v kostele sv. Mikuláše. Před Karlovým mostem jsme dostali pokyny, kde se sejdeme a v kolik. Na mostě je spousta stánkařů, kteří musí zaplatit, aby tam mohli být. Bylo tam spousta malířů a krásně malovali. Měli jsme se sejít na druhém konci Karlova mostu a v tom nastaly komplikace. Šest žáků 8. třídy chybělo. Určitě ne, špatně jsme to spočítali, a tak jsme počítali znovu. Opět šest žáků chybělo. Naštěstí jsme věděli kdo, a tak jsme zavolali mobilem (mudlovský systém komunikace, něco jako u nás krby, ale přenosné). Ti, kteří se ztratili, to pochopili, že se sejdeme tam, kde jsme se domluvili. Naštěstí se našli a mohli jsme pokračovat směr Václavské náměstí.
   
6. zastávka a zároveň poslední - Václavské náměstí

Na Václavském náměstí jsme měli rozchod a měli jsme se sejít pod ocasem koně Václava. Navštívili jsme pár butiků s oblečením a restauraci. U koně je protestant, který tu protestuje přes 600 dní, protože mu úřady sebraly dům.
Pak jsme odjeli z hlavního nádraží spokojeně, nabiti dojmy, domů.


Doufám, že se vám toto povídání líbilo.

Katka Dvořáková, Havraspár

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)