Mňau, mňau, tyto kočky nemňoukaj

Posted by Slídivé kukátko Štítky: , , ,

Víte, co to je? Je to Vrba Jíva, čili kočičky, které přicházejí s jarem. Nemyslím tím ta roztomilá zvířátka, která mňoukají a tulí se, ale tu úžasnou rostlinu, které se podle koček přezdívá, protože její květy jsou hebké jako kožíšek opravdové kočky. Tyto sice nemňoukají, ani neškrábou, a nikde se nerozvalují, ale když má člověk city k nějaké kočce, jako zvířátku, tak se mu kočičky zamlouvat budou taky.

Těmto kočičkám, květům, či plodům se také říká jehnědy. Vrba jíva se latinsky řekne Salix caprea. Není to strom nebo jen nějaká kytka, je to keř. Slouží jako krásná ozdoba. Je krásné sledovat, jak se ony plody vyloupávají z obalu a onen „kožíšek“ začnou vystavovat. Sice nevoní, ale jsou velmi krásné.

Já sama mám kočičky ve váze, jsou hezkou ozdobou mého pokoje a mají jednu výhodu. Nezvadnou rychle, jako nějaké kytky, které na rozdíl od kočiček voní, ale vydrží velmi krátkou dobu. Na rozdíl od Jívy, o tu se nemusí ani moc starat, stačí ji dát do vázy plné vody, a jakmile voda zmizí, doplnit. Jim to bude stačit.

Navíc, můžete si je volně někde utrhnout, a taky byste se hezky prošli a měli byste krásnou procházku. Jen si dejte pozor a nehledejte ji tam, kde není vlhko, to byste pak mohli hledat donekonečna, protože se vyskytují jen na vlhkých místech u řek a rybníků. Takže, přemýšlíte, čím si vyzdobit pokoj, či jinou místnost? Radím vám kočičky.

Fabulus Girl, Nebelvír

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)