Historie Silvestru

Posted by Slídivé kukátko Štítky: , ,

Svatý Silvestr byl kněz, který přežil pronásledování křesťanů za císaře Diokleciána. Svatý Silvestr je údajně patron domácích zvířat a dobré úrody. Podle tohoto kněze se jmenuje svátek s názvem Silvestr, který určitě všichni moc dobře znáte.

Jako svátek se Silvestr začal „slavit" až v 16. století, díky kalendáři Gregoriánskému. Lidé chodili do kostela a modlili se, aby byl příští rok stejně úspěšný jako předešlý rok, nebo ještě úspěšnější. Silvestr získal ale ještě větší význam v 19. století, tentokrát díky vědě a ekonomice. Lidi na Silvestra již pojídali více pokrmů a nápojů. V 19. století a 16. století vládly o Silvestru tyto zvyky, možná že je znáte a ještě dnes je slavíte:

 - o Silvestru nesměla hospodyně nechat sušit prádlo. Jestli jej usušila, znamenalo to smrt někoho z rodiny v dalším roce.
- ten člen z rodiny, který na Silvestra vstal jako poslední, musel poslouchat celý den posměvavé a píchavé poznámky.
- jestli jste požili o Silvestra večer (konkrétně o půlnoci) ovar a křen s jablky, tak jste měli v následujícím roce štěstí.

Tak, více zvyků bohužel neznám, ale určitě by stálo za to jeden z nich vyzkoušet a zjistit, jestli je zvyk pravdivý, nebo ne.

riki, Mrzimor

Pro článek jsem čerpala ze zdroje http://jahoda2020.blog.cz/0612/silvestr-a-jeho-historie

0 komentářů:

Okomentovat

Své příspěvky podepisujte. :)